top of page

​ניתוח יישומי של התנהגות, Applied Behavior Analysis, הינו מדע שעיסוקו למידה.

ניתוח יישומי של התנהגות נובע מעקרונות הפילוסופיה ההתנהגותית.

הגישה ההתנהגותית מתארת את פעולות האדם במונחי תפקוד, ואינה קושרת אותן לגורמים בלתי מוסברים.



ההתנהגות מוסברת בהקשרים/נסיבות (contexts), בהן היא מתרחשת ובקשר שבין ההקשר להתנהגות ולתוצאה המלווה את ההתנהגות. חוקיות זו נבחנה ונחקרה במעבדות ומהווה את הבסיס לשיטות הטיפול היישומיות.

הגישה ההתנהגותית לטיפול בילד האוטיסט היא יישום של הגישה המדעית ההתנהגותית המכונה ABA, הטיפול ההתנהגותי מאופיין בהגדרת מטרות התנהגותיות מאוד ברורות, מוגדרות אופרטיבית.



שלבי בניית תכנית לילד אוטיסט מכילים את השלבים הבאים:
שלב ראשון- איסוף מידע- תצפית על הילד במצבי אמת, כך אנו יכולים להבחין מה הילד עושה, מה התנהגותו רגע לפני אותה התנהגות נבחנת ומה אחריה. מתי והיכן מתרחשת ההתנהגות.



שלב שני- ניתוח התנהגות הילד בהקשר הסביבתי שהתגלה לנו בשלבי התצפית ואיסוף מידע. ניתוח זה נקרא ניתוח תפקודי (Functional Analysis). הפונקציה של ההתנהגות.



שלב שלישי- הגדרת מטרות לשינוי התנהגותי- וכן החלטה אודות הדרך, ההליך בו נקנה את ההתנהגות או ניצור את השינוי הרצוי בהתנהגות הקיימת, כלומר, על פי מסקנות התצפית מחליטים על שינוי הנסיבות או שינוי התוצאות או שניהם גם יחד המחזקים ומשמרים את ההתנהגות. כמו כן ייערך סקר מחזקים וייקבע לוח החיזוקים ותזמוני החיזוק.



שלב רביעי- ישום והפעלת התוכנית וכן מעקב אחר השינוי בהתנהגות. בכל שלבי הפעלת התכנית ייערך מעקב אחר השינוי ותיבחן ייעלות התכנית, יישום מותאם ובדיקת אחוזי הצלחה של הילד. לאחר שנצפה 80% הצלחה ניתן להתקדם לשלבים הבאים בתכנית כגון, הדהיית מחזקים, הגברת רמת קושי, ביסוס התנהגויות חלופיות, חשיפה הדרגתית למצבים מתסכלים ועוד. כל מעבר בשלבי התכנית ייעשה בהדרגה תוך בדיקה מעמיקה ושיטתית של אחוזי הצלחה של הילד.



שלב חמישי- שימור (maintenance)- הכללה לאורך זמן.



נכתב בידי רותם גולדשטיין

מנתחת התנהגות בית ספר "גיל"

bottom of page